Leírás
A mák történelme
Az emberek a mágikus mákot használták, ha esőt akartak fakasztani, ha a jövőt firtatták, valamint a mákszemek szolgáltak eszközként a termékenység varázslások során is. Emiatt szórták a megszentelt magokat a földekre vagy dobták az ifjú házasokra. A görögök virágát Afrodité istennővel azonosították, az egyiptomiak pedig fehér lótusznak és az öröm növényének nevezték el. Hazánkban úgy tartották a néphit szerint, hogy a szerencsét és a bőséget hozta el annak, aki fogyasztott belőle. Olaját a festők is előszeretettel használták a különböző színek kikeveréséhez lassú száradása miatt. Egyes európai országokban a mákszemeket csak a péksütemények díszítésére használják.
A mákolaj a konyhában
A mákot eleinte fűszerként és nem alapanyagként használták. A belőle készített olaj azonban minden fogásnál megállja helyét a konyhában, legyen szó édes vagy sós, főzött vagy sütött ételekről. A Nature Cookta Mákolajat alkalmazza gyümölcslevesekhez, salátákhoz, péksüteményekhez. Telt íze nagyon jól érvényesül a lepényeknél, réteseknél, palacsintáknál, kuglófoknál, kalácsoknál. Pikáns ízvilágot érhet el, ha a halak készítésénél is felhasználja. Alacsony füstpontja (~120 °C) miatt magas hőfokú sütésekhez nem ajánljuk.
Összetevők : 100% mákolaj
Paraméterek
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Energia | 3763 kJ/ 899 kcal |
Zsír | 99,86 g |
amelyből telített zsírok | 11 g |
Szénhidrát | 0 g |
amelyből cukrok | 0 g |
Fehérje | 0 g |
Só | 0 g |
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! | |
A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! | |
Az adatok tájékoztató jellegűek! Minden esetben olvassa el a terméken található címkét. | |
Tárolás | Száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tárolandó! |