Leírás
Felhasználási javaslat: napi 2-3 evőkanál vegán fehérjét oldjunk fel kedvenc italunkban. Nagyon finom diós íze van, fogyasztható turmixolva, erősíthető vele a házi kenyér textúrája, készíthető belőle sütemény, gofri (kedvenc receptjében a liszt felét váltsa ki vele), és még arcpakolás is!
MENNYI A NAPI JAVASOLT FEHÉRJEBEVITEL?
Az európai és a hazai ajánlás 0,8 g/ttkg/nap fehérjebevitelt ír elő, a WHO ajánlása 10-15 energiaszázalékban fogalmazta meg az ajánlott fehérjebevitelt.
Emellett számos olyan példa van, amely étkezésenként javasol egy bizonyos elfogyasztott fehérjemennyiséget. Természetesen a jelenlegi nemzetközi szakirodalom alátámasztja, hogy a 0,8 g/ttkg fehérje megfelelő a hiányállapotok megelőzésére, több tanulmány is bizonyítékot szolgáltat arra, hogy felnőttek számára egészségügyi szempontból kedvezőbb lehet az ajánlott napi fehérjemennyiséget meghaladó beviteli mennyiség. (forrás: Phillips SM, Paddon-Jones D, Layman DK. Optimizing Adult Protein Intake During Catabolic Health Conditions. Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):S1058-S1069.)
NATUR TANYA® TIPP: KÉSZÍTS VEGÁN FEHÉRJÉBŐL ARCMASZKOT IS!
A bőrtáplálás mellett a vegán fehérje alapját adó kendermag elképesztően jó munkát végez a bőrápolásban, és nagyon hatékony a hámlasztásban is, anélkül, hogy túlzott dörzsölő hatást fejtene ki. Rengeteg hámlasztó (bőrradír) készül finomra őrölt diófélékből és héjjakból, de a kendermaszk ezektől sokkal jobb.
HOZZÁVALÓK:
- ¼ csésze vegán fehérje (kendermag őrlemény)
- ¼ csésze tiszta juharszirup (természetes nedvesítőszer, nemcsak megtartja a nedvességet a bőrben, de számtalan különböző gyulladáscsökkentő fitonutrienssel is büszkélkedhet, továbbá több mint 50 különböző antioxidánssal, melyek mindegyike kiváló „bőrtáplálék”)
- 1 teáskanál szerecsendió (nagyszerű hámlasztó és eltávolítja a mitesszereket)
Elkészítés: Keverje el az összes hozzávalót.
Használat: Vigye fel a maszkot tiszta, enyhén nedves arcra. Hagyja fenn 10 percig. Ha hámlasztani is szeretne vele, az ujjbegyeivel masszírozza bele körkörös mozdulatokkal az arcába. Üvegben és hűtőben tárol maximum 2 hétig.
NATUR TANYA® TIPP: BANÁNKENYÉR VEGÁN FEHÉRJÉBŐL
A kendermag őrlemény protein tartalma nagyszerűen csökkenti a szénhidrátokat kenyerekben, süteményekben, ha a receptben az ajánlott lisztadag felét vele váltja ki.
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 bögre liszt (fele búzaliszt, fele vegán fehérje)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ½ bögre joghurt (növényi alapú is nagyszerű)
- 2 meghámozott banán
- 1 tojás (vagy ha vegán vagy, chia mag! 1 tojás = 1 evőkanál őrölt chia mag + 3 evőkanál víz, keverd össze, hagyd 15-20 percet állni, és ha bekocsonyásodott, már használhatod is tojás helyett a recept szerint.)
- 8 evőkanál kókuszolaj
- 3 evőkanál kókuszcukor
- egy csipet kardamom
- 1,2 bögre kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Keverje össze: a banánt, a joghurtot, a tojást, a kókuszolajat, a kókuszcukrot, és a kardamomot. Egy nagy tálban keverje össze a száraz alapanyagokat: a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. Adja hozzá a folyékony alapanyagokat és jól dolgozza össze egy fakanállal. Adja hozzá a kókuszreszeléket. Olajozza ki a sütőformát kókuszolajjal. Tegye a tésztát a formába (olyat használjon, amilyet a püspökkenyérhez szoktak), és süsse kb. 60 percig.
Tálalja chia-dzsemmel a süteményt! Ehhez egy bögre fagyasztott málna és áfonya szükséges. Tegye a gyümölcsöket egy lábasba, adjon hozzájuk 1/3 bögre vizet és főzze néhány percig. Adjon hozzá 2 kanál chiamagot és némi kókuszcukrot (attól függően mennyire szereti édesen) és főzze még 2-3 percig. Mivel a chia felszívja a folyadékot zselés állaga lesz. Tálalja a banánkenyér mellé.
NATUR TANYA® TIPP: CSOKIS FEHÉRJE GOFRI EPERKOMPÓTTAL
HOZZÁVALÓK A GOFRIHOZ:
- 1 és 1/3 csésze tönkölyliszt
- 1/3 csésze vegán fehérje
- 1/3 csésze kakaó
- ¼ csésze kukoricakeményítő
- 1 evőkanál sütőpor
- 1/4teáskanál parajdi só
- 2 evőkanál kókuszcukor
- 2 felvert tojás
- 1 ½ csésze meleg tej
- 1/3 csésze kókuszolaj
- 1 teáskanál vanília
- kókuszolaj a kivajazáshoz
- feltét tejszínhab (opcionális)
HOZZÁVALÓK AZ EPERKOMPÓTHOZ:
- 2 csésze friss vagy fagyasztott eper
- ½ csésze cukor
- 1 teáskanál narancshéj
- ¼ csésze narancslé
- ½ csésze juharszirup
ELKÉSZÍTÉS:
Egy közepes méretű serpenyőbe keverje össze az epret, a cukrot, a narancshéjat, a narancslevet és a juharszirupot és forralja fel. Csökkentsea hőmérsékletet közepesen alacsonyra és főzze addig, míg erős állaga lesz. Tegye félre.
Egy nagy tálban keverje össze a tönkölylisztet, a kenderlisztet, a kakaót, a kukoricakeményítőt, a sütőport, a sót és a cukrot. Tegye félre. Egy közepes méretű tálba verje fel a tojásokat, adjon hozzá tejet, kókuszolajat és vaníliát, és keverje jól össze őket.
Adja hozzá a folyékony alapanyagokat a szárazhoz és habarja, míg jól elelegyül.
Melegítse elő a gofrisütőt közepes hőmérsékletűre. Olajozza ki olvasztott kókuszolajjal, egy kenőecset segítségével. Öntsön bele annyi tésztát, hogy minden gofriformát teljesen befedjen. Süsse kb. 3 percig, míg ropogós nem lesz. Meleg eperkompóttal tálalja, díszítheti tejszínhabbal is.
Összetevők: 100% kendermag (Cannabis sativa L.) liszt.*Természetes módon előforduló cukrot tartalmaz.
Származási hely: Magyarország
Paraméterek
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Energia | 1343 kJ / 323 kcal |
Zsír | 9,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,8 g |
Szénhidrát | 12 g |
amelyből cukrok* | 3,5 g |
Rost | 33 g |
Fehérje | 31 g |
Só | 0,01 g |
Az adatok tájékoztató jellegűek! Minden esetben olvassa el a terméken található címkét. | |
Figyelmeztetés | Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott. Nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. |
Nyomokban DIÓT, FÖLDIMOGYORÓT, SZEZÁMMAGOT, MANDULÁT tartalmazhat. | |
A termék 12 éves kortól alkalmazható | |
A termék alkalmazható vérhígító használata esetén | |
A termék alkalmazható cukorbetegség esetén | |
A termék fogyasztható terhesség és szoptatás időszakában | |
Tárolás | fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó! Felbontás követően napfénytől védve 2 hónapig fogyasztható. Frissessége megőrzése érdekében hűtőben tárolandó! |