Leírás
A kakaó por használható:
- megszóráshoz (tejbegrízhez, tejberizshez, zabpehelyhez, desszertekhez és hasonlókhoz),
- sütéshez (kekszek, süteményekhez, kalácsokhoz),
- sós ételek szószának összetevőjeként,
- finom csokoládés chia pudinghoz,
- házi édes krémek és házi csokoládé elkészítéséhez.
A Kakaó por hatásai:
- Agyserkentő
- Gyengeség + fáradékonyság ellenes
- Hatékony a szív és érrendszeri betegségek ellen
- Segíti az emésztést
- Fokozza a mentális aktivitást
Adagolás, tudnivalók:
- Ételekhez, italokhoz keverve.
A termék jellemzői:
- Adalékanyag mentes
- GMO mentes
- Nyers
- Vegán
A kakaó pozitív élettani hatásai
A kakaót és persze a belőle elkészített csokoládét szinte mindenki imádja. Nemcsak az íze nagyszerű hanem ezzel együtt még rendkívül értékes hatóanyagok is találhatóak benne.
Persze ennél is meg kell tartani a mértékletességet mint sok más ételnél is. A kakaó utáni vágy illetve az ízének a szeretete már nagyon hosszú időkre nyúlik vissza. Már Kolumbusz a nagy felfedező is imádta ám a nagyszerű élettani hatásira csak később Hernán Cortés jött rá. Érdekesség, hogy Cortés ezeket az élettani hatásokat a katonáin vette észre, ugyanis az emberei állóképessége megnőtt és a kedvük is sokkal jobb lett a kakaó fogyasztása után.
A bennszülöttek a kakaót afrodiziákumként használták. Ha a legminőségibb kakaót fogyasztod, akkor te is megtapasztalhatod a rendkívüli élettani hatásait. Lehet nem is gondolnád, de a kakaó több mint 300 féle értékes vegyületet tartalmaz. Nagyon sok vitamint és ásványi anyagot lehet benne megtalálni. Tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot és rezet is. A vitaminok közül található benne A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D- és E- vitamin is.
Nagyon erős antioxidánsok találhatóak benne valamint tartalmaz flavonoidokat és polifenolokat is.
A kakaó egy hatásos alapanyag a daganatos betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Tartalmaz teobromint és alacsony koffeintartalma is van. Ezeknek köszönhetően élénkítő hatása van és mentális aktivitást is fokozza. Egy vizsgaidőszak esetén ajánlott csokoládét fogyasztani.
Nem sokan tudják, de a kakaónak mintegy 20%-a rost, a rost pedig segíti az emésztést.
Norman K. Hollenberg, a Harvard Medical School, valamint a Brigham and Woomen´s bostoni kórház munkatársa évekig élt Panamában, a kuna népcsoport körében, amely csoport életmódját, táplálkozási szokásait tanulmányozta. Összehasonlító vizsgálatokat is végzett a szintén panamai - szárazföldön élő - kunák, és egy, a szigeten élő kuna csoport szokásait illetően. Kiderült, hogy a szigeten élő emberek személyenként mintegy negyven csésze kakaót fogyasztanak, míg a szárazföldön élő rokonaik között nem ennyire elterjedt ez az ital. Mindez egészségügyi állapotukra igen hangsúlyosan rányomja a bélyegét - legalábbis ezt hangsúlyozza a tudós.
Amíg a szigetlakó-kakaófogyasztó kunák körében elenyésző, alig 10%-ra tehetők a civilizációs betegségnek számító daganatos elváltozások, cukorbetegség, keringési elégtelenségből származó bajok (szélütés, szívroham), a szárazföldön élő kuna lakosság körében ez az arány jóval magasabb.
A kutató több évig tartó munkája során arra a következtetésre jutott, hogy a kakaó, egészen pontosan a kakaóban található flavonol tipusú vegyület - az epicatechin - az, amely ezt a lényeges különbséget eredményezi.
Paraméterek
Tárolás | száraz, hűvös, fénytől védett helyen, 25°C alatti hőmérsékleten. |
Felbontás után 3 hónapon belül fogyassza el. |