Leírás
Az erdők szélén termő fekete áfonya - Vaccinium myrtillus - gyümölcsből készített lé.
A gyümölcs érfalvédő hatása jól ismert, csökkenti a hajszálerek kóros törékenységét és áteresztőképességét. Emellett javítja a szem alkalmazkodóképességét a csökkent fényviszonyokhoz. A második világháború idején brit pilóták tapasztalták meg, hogy azután, miután fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Hatásait ennek alapján kezdték el vizsgálni, s ma már számos látászavar gyógyításában használatos.
A fekete áfonya levele fertőtleníti a húgyutakat, termése pedig eredményesen alkalmazható különböző vastagbél-problémák kezelésében is. Leveleinek vércukorszint-csökkentő hatását régóta feltételezik, a népgyógyászat fekete inzulinként említi, ez azonban egyelőre minden kutatói törekvés ellenére sem tekinthető bizonyítottnak. Napjainkban állatokkal végzett kutatásokban leírtak már köztes eredményeket, a cukorbetegséggel járó tünetekre gyakorolt pozitív hatásokat.
A fekete áfonya egyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalóriatartalma és tele van mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal.Ez a parányi gyümölcs - megfelelő mennyiségben fogyasztva - az egyik legkiválóbb öregedést lassító étel.
Adagolás, tudnivalók:
- Naponta 30ml önmagában vagy más italokkal elkeverve.
- Fogyasztás előtt felrázandó.
Paraméterek
Fő összetevő | fekete áfonya |
Összetevők | 100%-os Fekete áfonya direktlé (nem koncentrátumból készült). |
Átlagos tápérték 30ml mennyiségben | |
Energia | 45kJ/11kcal |
Szénhidrát | 3,4g |
Fehérje | 0,06g |
Zsír | 0,03g |
A fenti beltartalmi értékek a termés függvényében változnak. | |
Tárolás | Száraz, hűvös helyen, 25°C fok alatt. |
Felbontás után hűtve tárolandó, mivel tartósítószert nem tartalmaz. |