Leírás
Humán-klinikai vizsgálatokkal már igazolt hatások:
Ízületi problémák csökkentése, megszüntetése
Egy 2012-es vizsgálatban középsúlyos reumás ízületi fájdalmakban szenvedők egy csoportja 2x50 mg diklofenák hatóanyag-tartalmú gyulladás- és fájdalomcsökkentő, erős hatású gyógyszert kapott, míg a másik csoport 2x500 mg Bio-Curcumin®-t. A Bio-Curcumin®-t szedő csoport állapota lényegesen többet javult és a fájdalmuk is jobban csökkent, mint az erős gyógyszert szedő csoporté. Ez azért is érdekes, mert míg a gyógyszernek direkt fájdalomcsillapító hatása van, addig a Bio-Curcumin® fájdalomcsillapító hatása a probléma okának enyhülésével magyarázható csak. Egy másik, 2011-es vizsgálatban egy Bio-Curcumin®-t és BosPure® tömjén-kivonatot tartalmazó készítmény hatását igazolták porckopásos ízületi fájdalomban szenvedő betegeken.
Depresszió enyhítése
Egy 2014-es vizsgálatban depressziós betegek egy csoportja 6 héten át napi 500 mg Bio-Curcumin®-t szedett, ami 62,5%-os javulást hozott az ún. Hamilton skálán mérve. Ez az antidepresszáns gyógyszert szedő csoportéval megegyező javulás volt. A gyógyszert és Bio-Curcumin®-t együtt szedő csoport még magasabb, 77,8%-os javulást mutatott.
Alzheimer-kór kezelése
Egy 2008-as vizsgálatban Alzheimer-kóros betegek állapotán javított napi 1g Bio-Curcumin®. A betegséget okozó ún. béta-amiloid-plakkok agyban lévő mennyiségét számottevően csökkentette, azaz igazolódott, hogy nemcsak enyhíteni, hanem képes hatásosan vissza is fordítani a betegséget.
A Bio-Curcumin®-nal kapcsolatos vizsgálatok folytatódnak... In-vitro és állatkísérletekben már igazolták hatását húgyúti problémák, mell- és prosztatarák ellen, ahogyan a máj méregtelenítését segítő hatását is.
A kurkumin egyéb, embereken is bizonyított hatásai:
Erőteljesen csökkenti a szervezet szintű gyulladást, CRP-t, triglicerid- és koleszterin-szintet, fájdalomérzetet, lipidperoxidációt, vérnyomást, ödémát, depressziót, számos daganatos megbetegedés kockázatát, gyomor- és vastagbélfekély tüneteit és kockázatát. Ezeken felül nagyon erős antioxidáns, és fokozza az inzulinérzékenységet is!
Mint láthatjuk, a Bio-Curcumin® önmagában is rendkívül hatásosan emeli a vér kurkumin-szintjét, és képes átjutni a vér-agy-gáton is, ahogy azt a fenti kutatások egyértelművé teszik. Mi még tovább fokoztuk hatékonyságát, ugyanis további felszívódást segítő módszerekkel kombináltuk: termékünk a Bio-Curcumin® mellett nagy mennyiségben tartalmaz kurkuma-esszenciaolajat, gyömbér-kivonatot, gyömbér-esszenciaolajat és BioPerine®-t is. Nem tudunk másik olyan termékről, amelyik a kurkuma összes létező felszívódását segítő lehetőségét együtt hordozná.
A kurkuma-gyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. Az egyik legnagyobb becsben álló gyógynövényük és egyben fűszerük is, amely szinte minden fűszerkeverékükben (curry-k) megtalálható. Indiában feltűnően alacsony számos máshol gyakori betegség előfordulása, köztük a daganatos megbetegedéseké is. Ez azért is különös, mert az ezen betegségek előfordulását amúgy fokozó cukor-, finomított szénhidrát- és tejfogyasztásuk magas. A csökkent betegségkockázatot a magas kurkuma-fogyasztásukban látják. Hamar felkeltette a tudomány érdeklődését e növény, és egyre többet vizsgálták. In-vitro és állatkísérletekben nagyon hatásosnak találták rák, ízületi, idegrendszeri és megannyi más probléma esetén. Embereken végzett (humán klinikai) vizsgálatokban azonban sokáig csak bélrendszeri problémákra találták jónak. Ez azért van, mert a szájon át szedett kurkuma és kurkumin (a fő hatóanyaga) a bélrendszerből nem jut át a véráramba, márpedig ahhoz, hogy az egész szervezetre és ne csak az emésztőrendszerre legyen hatással, a véráramunkba kell jutnia. Ahhoz, hogy az agyunkra/idegrendszerünkre is kifejthesse hatását, még az ún. vér-agy-gáton is át kell jutnia. Állatkísérletekben sok esetben beinjekciózva adták be a magas (95% kurkumin-tartalmú) kurkuma-kivonatokat, így az eleve a véráramukba jutott, ezért figyelhettek meg sokkal több hatást. Szerencsére azonban ma már egyre több megoldás született arra, hogy a szájon át szedett kurkumin is jó hatásfokkal a véráramba jusson. Az ilyen készítményekkel végzett vizsgálatokban már emberek esetében is hatásosnak találták az emésztőrendszeri problémákon túl is (ízületi gyulladás, Alzheimer-kór, depresszió stb.). Sajnos ezen felszívódást segítő megoldások közül sok káros anyagok használatát jelentette (pl. poliszorbátos emulziók vagy szójafehérjék alkalmazása), de létezik sok természetesebb, egészségesebb megoldás is, amelyek mindegyikét egyszerre alkalmaztuk termékünkben. Ez teszi egyedülállóvá.
A kurkuma hatóanyagai
Legkutatottabb hatóanyagai a kurkuminoidok (3 féle van), a fűszer maga kb. 3%-ot tartalmaz ezekből. A kurkumával kapcsolatos kutatások zöme a kurkuminoidokkal (azon belül is főleg a kurkuminnal) foglalkozik. Meg kell azonban említeni még, hogy a kurkuma gyökere tartalmaz 1-2% illóolajat is, amelynek egyes komponensei, a turmeronok is erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek amellett, hogy hasonló és szinergista hatásúak a kurkuminoidokkal, rendkívüli mértékben fokozzák a szájon át szedett kurkuminoidok véráramba jutását. A szokásos kurkuminra standardizált kurkuma-kivonatok az illóolajokban jelen lévő turmeronokat nem tartalmazzák.
Felszívódás problematikája és ennek gyakorlati jelentősége
Ahogy már említettük, a szájon át bevett kurkumin a bélszövetek kurkumin-szintjét még hatásosan képes emelni, azonban a véráramba és ezáltal egyéb szövetekhez jutni már nem, vagy alig képes. Számos kísérletet lefolytattak egészséges embereken, amelyekből világosan látszik, hogy még 95%-os kurkuminoidokat tartalmazó kurkuma-kivonatból is legalább 10-12ezer mg szedése szükséges, hogy valamire való mennyiségű kurkumin jusson a véráramba. 1800 mg alatti mennyiség szedése esetén pedig semennyi nem jut a vérbe. Sokféle megoldás született a felszívódás javítására, amelyek közül sok a bélfalat áteresztőbbé teszi, ami nem jó. A következő természetes, mellékhatás-mentes, egészséges felszívódást javító technikák léteznek:
A bors és chili egyik csípős hatóanyaga, a piperin fokozza a vérbőséget a bélrendszerben, ami már önmagában is segíti a felszívódást, másrészt csökkenti a P450-es májenzim aktivitását, amely lebontaná a kurkumint hatástalan bomlástermékre. Egy humán-klinikai vizsgálatban a BioPerine® néven szabadalmaztatott, magas piperin-tartalmú feketebors-kivonatot kurkuminnal együtt szedő csoport vérében 20-szoros mennyiségű kurkumint mértek, mint a BioPerine® nélkül, azonos mennyiségű kurkumint szedő csoport vérében. Ezenfelül a BioPerine® segíti a kurkumin átjutását a vér-agy-gáton is, így agyunkra, idegrendszerünkre is ki tudja fejteni jótékony hatásait. A piperinhez hasonlóan a gyömbérből kivont gingerolok is azonos elven működve fokozzák a kurkumin hasznosulását, bár ezt klinikailag még nem vizsgálták, csak állatokon igazolták. Azt viszont klinikailag is igazolták, hogy a gingerolokra is standardizált gyömbér-kivonatnak a kurkuminhoz hasonló mechanizmusú, erős gyulladáscsökkentő hatása van. Nem csoda, a két növény rokon. Érdekesség, hogy az ősi indiai gyógyászatban, az ajurvédában a kurkumát már évezredek óta egy felszívódást segítő, trikatu nevű preparátummal együtt alkalmazták, ami feketeborsot, hosszúszemű borsot és gyömbért tartalmaz, azaz piperint és gingerolt.
A legjobb és legtermészetesebb megoldást nemrég fejlesztették ki: A kurkuminoidokat a korábban már említett kurkuma-illóolaj egy speciális (magas aromás turmeron-tartalmú, hőhatás és vegyszerek nélkül kinyert) változatával elegyítik, majd ezt a speciális illóolaj-kurkuminoid-komplexet mikronizálják, azaz gyakorlatilag egy teljes hatóanyag-spektrumú kivonatot állítanak elő. Ezt Bio-Curcumin® és BCM-95® néven szabadalmaztatták. Összehasonlították ezt a piperin-lecithin-kurkumin komplexével (azaz az eddigi fokozott felszívódást jelentő módszerekkel), és kiderült, hogy még ahhoz képest is több mint 6-szor több kurkumint volt képes a kísérletben részt vevő emberek vérébe juttatni! És ugyebár ez nemcsak egyszerűen a kurkumin felszívódását javítja ilyen nagy mértékben, hanem a kurkuma-illóolaj turmeron-komponenseinek antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatásaival is rendelkezik! No de a puding próbája az evés: nemrégiben Alzheimer-kóros, rheumatoid és osteoarthritises betegeknél is igazolták a Bio-Curcumin® rendkívüli hatását. Ez annak bizonyítéka, hogy valóban bejutott a véráramba (és így az ízületekhez is), sőt a vér-agy-gáton is át kellett hogy jusson az agyba (Alzheimer).
1g Bio-Curcumin® jobban emeli a vér kurkumin-szintjét, mint 12g magas (95%) kurkuminoid-tartalmú hagyományos kivonat, amit a felszívódásnak kedvező, magas zsírtartalmú, lassú tranzitidejű étkezéssel vettek be!
Az adatok tájékoztató jellegűek! Minden esetben olvassa el a terméken található címkét.
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Forrás: www.gal.hu