Leírás
AMannavita Nemesített Étkezési élesztő-pehely:
- Vegán
- Glutén mentes
- Természetes eljárással készül
Javasolt fogyasztási módok:
- Önmagában naponta 1-2 evőkanállal.
- 1-2 evőkanál, vízben, tejben, gyümölcslében, zöldséglében elkeverve
- Salátákra, reszelt sajt helyett vagy reszelt sajt mellett
- Levesekben elkeverve
- Ragu ételekben, Pörköltben keverve.
A B-vitaminok kulcsfontosságúak: [01.]
- Az energia termeléshez
- A megfelelő ideg működés
- A hormon termeléshez
- A megfelelő szénhidrát anyagcseréhez
- Az egészséges agyműködéshez
- A megfelelő emésztéshez
- A vörös vérsejtek termelődéséhez
- A szív és érrendszer egészségéhez
A nemes sörélesztő előnyei
A Nemes sörélesztő sajtos ízű, így számos receptben tökéletesen helyettesíti a valódi sajtot.
Kesudióval, fokhagymával és vízzel kombinálva tökéletes sajtmártást készíthetünk vele tésztákhoz és párolt zöldségekhez is..A nemes sörélesztő néhány fő táplálkozási előnye a következő:
Teljes értékű fehérje: A nemes sörélesztő tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyet az embernek táplálékból kell bevinnie. 1 evőkanál 2 gramm fehérjét tartalmaz, így a vegánok számára egyszerű módja annak, hogy kiváló minőségű fehérjét adjanak az étkezésekhez.
Számos B-vitamint tartalmaz: Egy evőkanál nemes sörélesztő a B-vitaminok ajánlott étrendi bevitelének 30-180%-át tartalmazza. Különösen gazdag tiaminban, riboflavinban, niacinban, folsavban és B6-vitaminban.
Nyomelemeket is tartalmaz: Egy evőkanál a nyomelemek, például a cink, a szelén, a mangán és a molibdén ajánlott étrendi bevitelének 2-30%-át tartalmazza. A nyomelemek szerepet játszanak a génszabályozásban, az anyagcserében, a növekedésben és az immunitásban. [02.]
A nemes sörélesztő és a hagyományos sörélesztő
Nemes sörélesztő a Saccharomyces cerevisiae néven ismert élesztőfaj segítségével készül. Ez ugyanaz az élesztőtípus, amelyet kenyérsütéshez és sörkészítéshez használnak. Bár a sörélesztő, a pékélesztő és a nemes sörélesztő technikailag ugyanabból az élesztőfajtából készül, mégis nagyon különböző termékek.
A hagyományos sörélesztő a sörkészítéshez használt élő aktív élesztő, amelyet aztán hővel elpusztítanak és étrend-kiegészítővé alakítanak.
A nemes sörélesztő ezzel szemben, egy deaktivált élesztő, amelyet kizárólag a tápanyagtartalma miatt termesztenek.Bár mind a nemes sörélesztőnek, mind a hagyományos sörélesztőtermék ugyanabból a fajból származik, meglepően eltérő tápanyagprofiljuk van. Ennek oka az egyes termékek előállításának módjában rejlik.
Mindkét termék előállításához Saccharomyces cerevisiae-t, egy egysejtű gombafajtát használnak, amelyet közismertebb nevén élesztőnek neveznek. A pékélesztővel ellentétben ezeket a mikroorganizmusokat, a sörélesztőben hatástalanítják, ami azt jelenti, hogy nincs esély arra, hogy élesztőgombák túlszaporodását okozzák az emberi szervezetben.
- Sütőélesztő: A sütőélesztőt élve vásárolják, és kenyér kovászolásához használják. Az élesztő a sütés során elpusztul, de földes, élesztős ízt ad a kenyérnek.
- Sörélesztő: Sörélesztőt élve lehet megvásárolni, és sörfőzéshez használják. A sörfőzés során visszamaradó elhalt élesztősejtek táplálékkiegészítőként fogyaszthatók, de nagyon keserű ízűek.
- Nemes sörélesztő: Ezt az élesztőt kifejezetten élelmiszeripari felhasználásra termesztik. Az élesztősejtek a gyártás során elpusztulnak, és nem élnek a végtermékben. Főzéshez is használható, és sajtos, kellemes, pikáns íze van.
-
A nemes sörélesztő előállításához a S. cerevisiae sejteket több napig cukorban gazdag táptalajon, például melaszon tenyésztik. [03.]
A nemes sörélesztő általában granulátum vagy pehely formájában kerül forgalomba. Élénk sárga színű és pikáns ízű. Kiváló fehérje-, rost- és B-vitaminforrás. A B12-vitamin leggyakoribb forrása az állati eredetű termékek, így azok számára, akik kerülik az állati eredetű termékek fogyasztását, a B12 különösen fontos lehet. Megfelelő mennyiségű B12-vitamin nélkül vérszegénység és egyéb egészségügyi problémák alakulhatnak ki.
Mikor nem ajánlott?
Vannak azonban olyan emberek, akiknek nem szabad nemes sörélesztőt fogyasztaniuk. A gyulladásos bélbetegségben, különösen a Crohn-betegségben szenvedőknél immunreakció léphet fel, ami gyulladáshoz vezethet.
Egyes kutatások arra utalnak, hogy a nemes sörélesztőben található tiramin (a fehérje egyik építőköve) fejfájást vagy migrént válthat ki egyes embereknél.
Ha el kell kerülnie a nemes sörélesztőt, rengeteg más módja van annak, hogy elegendő B12-vitaminhoz jusson, mint például a legtöbb erjesztett élelmiszer.
Sörélesztő
Ahogy a nevéből is kitalálható, a sörélesztő általában sörgyártásra használt malátaárpa vagy más gabonafélék közegén nő. Miután a sör erjedése befejeződött, az élesztőt leválasztják a folyadékról, és hengerek segítségével megszárítják. Ez a folyamat inaktiválja, azaz "elpusztítja" az élesztősejteket.
A felhasznált szubsztrát miatt ezek az élesztők általában keserűbb ízűek. Sok termék "keserűtelenítési" eljáráson megy keresztül, hogy ízletesebbé váljon.
A sörélesztő por, pehely vagy kapszula formájában kerül forgalomba.Nemes sörélesztő
A sörélesztővel ellentétben a nemes sörélesztő mindig "elsődlegesen termesztett", ami azt jelenti, hogy kifejezetten táplálékkiegészítő előállítása céljából hozzák létre.
A nemes sörélesztő termesztésének leggyakoribb közege a répa- vagy nádcukormelasz. Mindkettő a cukoripar olcsó mellékterméke, és rengeteg glükózt biztosítanak az élesztőnek.
Gyakran további szintetikus tápanyagokat adnak a szubsztrátumhoz, hogy erősebb, tápanyagban gazdagabb végterméket állítsanak elő.
A nemes élesztő, természetes Béta-Glükán forrás
Nemes sörélesztő két fő szénhidrátot is tartalmaz: alfa-mannánt és béta-glükánt. [04.]
Vizsgálatok szerint az alfa-mannán és a béta-glükán takarmányhoz való hozzáadása csökkentheti a patogén baktériumok, például az E. coli és a Salmonella okozta fertőzések gyakoriságát sertésekben, valamint csökkentheti a daganatképződést egerekben.
A béta-glükán és az alfa-mannán többféleképpen segít a fertőzés elleni védelemben:
- Megakadályozzák, hogy a kórokozó baktériumok a bélnyálkahártyához tapadjanak.
- Serkentik az immunsejteket, így azok hatékonyabban harcolnak a fertőzés ellen.
- Rákapcsolódnak bizonyos típusú toxinokra, amelyeket az élesztőgombák termelhetnek az élelmiszernövényekben, és csökkentik azok káros hatásait.
-
Kapcsolódó Kutatások, publikációk
- Harvard.edu - B Vitamins
- Yeast (Saccharomyces cerevisiae) protein concentrate: preparation, chemical composition, and nutritional and functional properties
- Nutritional Yeast Biomass: Characterization and Application
- Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan
Paraméterek
Tápanyag értékek 5 grammban = 1 púpozott evőkanál | |
Energia | 73 Kj / 17 kcal |
Zsír | 0,25 g |
amiből telített zsírsav | 0,05 |
Szénhidrát | 0,95 g |
amiből cukor | 0,05 g |
Rost | 1 g |
Fehérje | 2,35 g |
Só | 0,02 g |
Hatóanyagok 5 grammban = 1 púpozott evőkanál | |
B1 vitamin / Tiamin | 2,1 mg ( 191% * ) |
B2 vitamin / Riboflavin | 0,9 mg ( 64% * ) |
B3 vitamin / Niacin | 21,1 mg ( 132% * ) |
B5 vitamin / Pantoténsav | 7 mg ( 117% * ) |
B6 vitamin / Piridoxin | 1,7 mg ( 121% * ) |
B7 vitamin / Biotin | 9,8 µg ( 20% * ) |
B9 vitamin / Folsav | 165 µg ( 83% * ) |
B12 vitamin / Kobalamin | 2,2 µg ( 88% * ) |
Vas | 0,2 mg ( 1% * ) |
Cink | 6 mg ( 60% * ) |
* Napi javasolt mennyiség százaléka, felnőttek részére. | |
Tárolás | Száraz, hűvös, fénytől védett helyen, 25°C alatti hőmérsékleten. |
Felbontás után 3 hónapon belül fogyassza el. |