Leírás
Mit érdemes tudni róla?
- Vegán
- Gluténmentes
- Tejmentes
- Tojásmentes
- Szójamentes
- Maglisztmentes
- Élesztőmentes
- Kukorica-, burgonya - és rizsmentes
- Hozzáadott cukor- és édesítőszermentes
- Hozzáadott olajtól mentes
- Zsírszegény
- Kelesztést nem igényel
- Egyszerű, gyors receptek
- Rostban gazdag
- Lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz
Recept
Ropogós héjú illatos házi cipó
Hozzávalók (kb. 500 g-os kenyérhez)
- 270 g Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
- 3 g himalaya só (ízlés és só szerint változhat)
- 40 g frissen facsart 100%-os citromlé
- 300 g langyos víz
- ízlés szerint fűszerek: szárított fokhagymapor, vöröshagymapor, kenyérfűszer, magok, stb.
Elkészítés:
- A vízben keverjük el a citromlevet, a sót, és a fűszereket (opcionális) majd adjuk hozzá a 270 gramm lisztkeveréket és gyúrjuk, majd dagasszuk a tésztát (kb. 2 percig).
- 5 percig pihentessük a tésztát, majd gyúrjuk át lisztezett (kb. 5 g liszt) felületen (úgy, hogy kissé lisztes maradjon a külső felülete).
- 1 gramm kókuszolajjal kenjük le a kenyér tetejét.
- Majd pihentessük 20 percig a kenyeret. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Előmelegített forró sütőben 180 fokon 50 percig süssük, majd 200 fokon 20 percig.
- Rácson hagyjuk kihűlni, és csak ezután szeleteljük.
Megjegyzés:
Ha valakinek gyengébb a sütője, és úgy érzi, hogy nem teljesen sült át a kenyér, az a következő képen járjon el:
1. Semmi esetre se süsse kenyér formában, ennél a kenyérnél nem szabad erős sütőben sem!
2. Semmiféleképpen ne süsse műanyag szilikonos lapon, hanem papírra tegye rá.
3. Ha a fenti 2 pont után is nedvesnek érzitek, akkor dagasztás után miután kezet mostatok, és neki állnátok a kenyér formázásnak, adjatok még hozzá 15 gramm lisztet úgy is gyúrjátok át a kenyértésztát, majd formázzátok, és így süssétek meg, így már biztos nem lesz nedves a belseje. Továbbá ajánlom, hogy ne kenyeret, hanem zsemlét, kiflit, esetleg kisebb cipókat formázzatok belőle!
Összetevők:
- Hajdinaliszt (53%)
- Tápióka keményítő
- Kölesliszt
- Rostkeverék (útifűmaghéj liszt, bambuszrost)
- Térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát)
- Savanyúságot szabályzó anyag (citromsav)
Származási hely: Magyarország
Paraméterek
jellege | lisztkeverék |
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékben | |
Energia | 1406 kJ / 333 kcal |
Zsír | 1,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,4 g |
Szénhidrát | 64,0 g |
amelyből cukrok* | 1,2 g |
Rost | 14,0 g |
Fehérje | 8,7 g |
Só | 0,0 g |
*A termék természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. | |
Az adatok tájékoztató jellegűek! Minden esetben olvassa el a terméken található cimkét. | |
A termék szezámmagot, mustármagot, zellert, dióféléket, szulfitokat tartalmazhat! | |
Tárolás | száraz, hűvös, helyen |
Vélemények
Szuper jól ki van találva az összetétele, tényleg pillanatok alatt megcsinálom a kenyérkét nagylányomnak (21 éves) aki gluténérzékeny, illetve élesztőt, kukoricát és még sok egyéb élelmiszert is kerülnie kell!
De ez a liszt maga a tökély!
Imádom és a kenyérke is isteni finom ami belőle készül!