A fekete áfonyában lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtmembránt a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik. Legutóbbi kutatások alapján a feketeáfonya festékanyagai értékesebb elemekből állnak, mint a gyümölcshús.
A feketeáfonya kékes-piros színét adó festékanyagban található antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok és származékaik bioaktív tulajdonságúak, egészségmegőrző szerepet töltenek be. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést.
Az antocián szabadgyökfogó hatása miatt szemvédő. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segíthet az ideghártya regenerálódásában. E hatását a II. Világháborúban az angol pilóták fedezték fel. Észrevették, hogy mikor a szükség úgy hozta, hogy áfonya-lekváros kenyeret kaptak ellátmányul, sokkal jobban láttak sötétben, nem kellett úgy hunyorogniuk a légielhárítás fényszóróitól, azok nem vakítottak annyira. Az áfonyalekvár a mai képernyőt bámuló emberek szemének is nagy hasznára lehet, valamint a cukorbetegek retináját is védi. E hatáshoz nagy dózisban van szükség e hatóanyagokra, ezért gyógyszertárban koncentráltan, kapszulákban is kapható.
Az antocianinok erős antioxidánsok anyagok, harcba szállnak a szabad gyökökkel. Alig fél csésze áfonyában annyi antioxidáns található, mint öt adag borsóban, brokkoliban, sárgarépában és almában.
Az antocianinok ilyen pozitív hatással vannak a szervezetre:
- A fekete áfonya antioxidáns antocianinjai segíthetik a retina normál működésének fenntartását, valamint segíthetik a szem kollagén tartalmának egészséges szinten tartását.
- A fekete áfonya antocianinjai a szabadgyökök káros hatásával szemben segíthetik a hajszálerek egészségét, a vénák rugalmasságának fennmaradását.
- A fekete áfonya antocianinjai segíthetik a gyomor és a nyombél nyálkahártya épségének fenntartását.
Az áfonyabogyó tartalmaz még katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen.
|