Leírás
Felhasználási javaslat: napi 1-2 evőkanál fogyasztása önmagában, vagy turmixokhoz, hideg ételekhez, joghurthoz vagy salátákhoz keverve. Ízében kiválóan illik a narancshoz, mézhez és mustárhoz. Alacsony füstpontja miatt, hevíteni nem szabad! Külsőleg masszírozzuk a bőrbe és a körmökre.
LENMAGOLAJ ÖSSZETEVŐK
A lenmag gazdag E-vitaminban, ami hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Nagy mennyiségű esszenciális Omega-3 zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, amelyet a szervezet nem tud előállítani, ezért külső forrásból szükséges pótolni.
A telített zsírsavak telítetlen zsírsavakkal való helyettesítése az étrendben hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához. Az ALA (Alfa-linolénsav) hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához (a kedvező hatás 2 g alfa-linolénsav (ALA) napi bevitelével érhető el.) A lenmagolaj hozzájárul a jó emésztéshez, az étvágy és a kalóriabevitel csökkentéséhez.
Mivel a lenmagolaj adagonként több ALA-t tartalmaz, mint maga a lenmag, kiváló lehetőséget nyújt az ALA bevitel növelésére.
LENMAGOLAJ ÉS HALOLAJ
A halolaj kivonatok is kiváló Omega-3 zsírsavforrások, de ott főként az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) dominál, melyet nagyszerűen egészít ki a lenmagolajban található Omega-3 zsírsavforrás, így a kétféle (hal, lenmag) Omega-3 zsírsavforrást is, bátran kombinálhatjuk.
A Natur Tanya® lenmagolaj aranysárga színű, karakteres ízű, prémium minőségű olaj.
LENMAGOLAJ A KONYHÁBAN
A lenmagolaj sajátos íze a frissen tisztított dióéra emlékeztet, ami harmonikusan illeszkedik sokféle ételhez és ízhez, és lehetőséget nyújt arra, hogy segítségével minden nap hozzájuthassunk Omega-3 zsírsav adagunkhoz, növényi forrásból.
Használhatjuk önmagában, vagy turmixokhoz, hideg ételekhez, például joghurthoz vagy salátákhoz keverve (jól megy a narancshoz, mézhez és mustárhoz is), de a lenmagolaj kiválóan illik friss gyümölcs- és zöldség smoothiek-hoz is.
HASZNÁLHATÓ KÜLSŐLEG ÉS BELSŐLEG EGYARÁNT!
LENMAGOLAJ KÜLSŐLEG
A lenmagolajban levő esszenciális zsírsavak hidratáló, tápláló és puhító tulajdonságai hozzájárulnak a bőr textúrájának javításához.
Kifejezetten ajánlott a bőr védelmére hideg, hűvös, szeles időben. Nem csak az arc bőrén, de az egész testen használhatjuk. Napozás utáni testápolóként segít elkerülni a hámlást, megnyugtatni és regenerálni a bőrt.
A lenmagolaj tökéletes kisebb háztartási bőrsérülések (szúrások, vágások, horzsolások) ápolására, a gyógyulási folyamatok felgyorsításához.
A lenmagolajat közvetlenül a hajunkra is kenhetjük, akár csak egy hajbalzsamot. Erősebb és fényesebb lesz tőle a haj. Lenolajat adhatunk samponokhoz, hajbalzsamokhoz, de maszkokhoz, kéz- és arckrémekhez is.
A lenmagolaj hordozóolaj, ami azt jelenti, hogy nem csak önmagában használhatjuk, de más hidegen sajtolt olajjal (pl. szőlőmagolajjal) vagy illóolajokkal (pl. teafaolajjal) is elkeverhető.
OMEGA-3/OMEGA-6 ARÁNY
Simopoulos 2002 [10], 1999 [11]) szerint az emberek olyan étrenden fejlődtek ki és alakították ki a genetikai mintáikat, melynek omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak aránya megközelítőleg 1 volt, míg a jelenlegi iparilag fejlett, nyugati országok étrendjében ez az arány 15:1-16,7:1. A nyugati étrendből hiányzik az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyisége, és túlzottan magas az omega-6 zsírsavakat tartalma (Nordgren és mtsai 2017) [12]. Pedig az étrend és az életmód kérdése szorosan összefügg a szív- és érrendszeri betegségek számtalan kockázati tényezőjével (Abeywardena és Patten, 2011) [26]. Tanulmányok azt mutatják, hogy az n-6 zsírsavak magas bevitele a fiziológiás állapotot megváltoztatja, amelyet a vér viszkozitásának növekedése, az érgörcs és az érszűkület jellemez. Calder (2015) [13] és Mori (2017) [25] szerint az n-3 zsírsavak azonban gyulladáscsökkentőek, kedvezően hatnak a vérnyomásra, emellett antitrombotikus, értágító és antioxidáns hatással rendelkeznek és nem lépnek kölcsönhatásba a gyógyszerekkel. Desnoyers, Gilbert és Rousseau (2018) [14] klinikai és kísérleti eredményeik arra utalnak, hogy az omega-6 magas koncentrációja gyengítheti az omega-3 zsírsavak jótékony szerepét a szív- és érrendszeri betegségekben. Az iparilag fejlett országokban fogyasztott magas omega-6 szint miatt az omega-3 kiegészítés hozzáadása nem lehet elegendő a védelem biztosításához, és 1:5-nél magasabb omega-6 omega-3 arányt kell megcéloznunk.
Összetevők: 100% lenmagolaj (Linum usitatissium L.).
Paraméterek
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Energia | 3626 kJ / 882 kcal |
Zsír | 98 g |
amelyből telített zsírsavak | 11 g |
amelyből egyszeresen telítetlen zsírsavak | 21 g |
amelyből többszörösen telítetlen zsírsavak | 66 g |
Omega-3 zsírsavak | 49,96 g |
Omega-6 zsírsavak | 15,79 g |
Szénhidrát | <0,05 g |
amelyből cukrok* | < 0,5 g |
Fehérje | < 0,5 g |
Só | <0,01 g |
*A termék természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz. | |
Az adatok tájékoztató jellegűek! Minden esetben olvassa el a terméken található címkét. | |
Figyelmeztetés | Fogyasztása nem helyettesíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendet. Betegséget nem gyógyít, betegség esetén fogyasztását beszélje meg a kezelőorvosával! |
Nyomokban szezámmagot, mustármagot, diót, mandulát tartalmazhat. | |
Tárolás | fénytől védett, száraz, hűvös helyen |