Leírás
Felhasználási javaslat: napi 1-2 evőkanálnyit fogyasszon önmagában, vagy turmixokhoz, hideg ételekhez, salátákhoz keverve. Külsőleg masszírozzuk a bőrbe, körmökre és hajra, hajpakolásként.
A DIÓOLAJ BELSŐLEG
A dióolaj nagy mennyiségben tartalmaz PUFA-kat, például Omega-6 és Omega-3 esszenciális zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a szív és az érrendszer egészségének támogatásához. A dióolaj fogyasztása fokozza az endothel funkciót II-es típusú cukorbetegségben, mellyel segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát ebben a magas kockázatú populációban (May et al., 2010).
Az endothel az ereket és szívet belülről borító vékony védőréteg, ami szabályozza a tápanyagellátottságot, a salaktalanítást, az értágulást és részt vesz az immunológiai folyamatokban. Életmódunk, táplálkozásunk, testmozgásunk és még pszichés állapotunk is befolyással van az endothel működésére. Az endothel diszfunkció fokozza az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét.
A dióolajjal kapcsolatos kutatási eredmények: Bioaktív vegyületek, egészségügyi előnyök… (1)
A dióolaj antihipertrigliceridémiás hatása (2)
A dióolaj hozzáadása a 2-es típusú cukorbetegek napi étrendjéhez javítja a lipidprofilokat (3)
A dióolaj fogyasztásának hatása a vércukorszintre 2-es típusú diabetes mellitusban (4)
A DIÓOLAJ KÜLSŐLEG
A dióolajat lipidminősége (linolsav, linolénsav) okán kozmetikumokban is használják. A dióolaj önmagában hidratál és szabadgyök-megkötő tulajdonságú, így ajánlott száraz, irritált bőrre vagy anti-aging bőrápoló olajként. A dióolaj ekcéma vagy pikkelysömör esetén is ajánlott.
A dióolajat régóta használják száraz és töredezett hajra, viszkető és/vagy korpásodásra hajlamos fejbőrre. Hajápolóként használva mélyen táplálja a hajat anélkül, hogy zsírozná vagy elnehezítené. Keverje el mézzel és egy tojássárgájával és a haj visszanyeri térfogatát, fényét és rugalmasságát. Fejbőrkopra esetén minden 1 evőkanálnyi dióolajhoz, adjon 1 csepp teafa olajat, majd körkörös mozdulatokkal és erősebb nyomássokkal masszírozza a fejbőrbe, és hagyja fenn 1 órát.
A dióolaj erősíti a körmöket is. Öntsön egy kis tálkába dióolajat és áztassa benne 10 percig körmeit.
A bőr gyógyító zsírjai: az Omega-6 és Omega-3 zsírsavak szerkezeti és immunológiai szerepe
A bőr epidermiszében a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA-k) metabolizmusa rendkívül aktív
DIÓOLAJ A KONYHÁBAN
Mivel, melegítés során keserűbbé válhat az íze ezért a legjobb a már meg főzött/sütött, szoba-hőmérsékletű ételhez adni, nem pedig olajként főzni vele.
Ha szereted a majonézt, és szívesen kipróbálnál egy alacsony szénhidráttartalmú és gluténmentes változatot belőle, itt egy recept hozzá. Garantálom, ezután nem készíted csak az alábbiak szerint.
DIÓOLAJ RECEPT ÖTLET
DIÓOLAJOS HÁZI MAJONÉZ RECEPT
Hozzávalók:
- 1 nagy tojássárgája
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál fehér ételecet
- ½ teáskanál mustár
- ½ teáskanál só
- ¾ csésze Dióolaj
Elkészítése:
- lépés Egy közepes méretű tálban keverje össze a tojássárgáját, a citromlevet, az ecetet, a mustárt és a sót addig, míg jól elegyül: kb. 30 mp-ig.
- lépés Folyamatos kevergetés mellett addja hozzá a dióolajat, egyszerre csak néhány cseppet, egy teáskanálnyi mennyiség ¼-ét. Kevergesse addig, míg lassacskán hozzáadja a dióolajos csésze negyedét, és a szín észrevehetően világosabb nem lesz. Nagyon lassan, csurgassa hozzá a fennmaradó ½ csésze olajat, míg a majonéz sűrűvé és krémes világossárgává válik.
- lépés: Feddje le és tartsa hűtőben, így 1 hétig eláll.
A DIÓOLAJ EGYÉB FELHASZNÁLÁSA
DIÓOLAJ A FA VÉDELMÉÉRT
Adj 1/3 dióolajat 2/3 méhviaszhoz. Használd ezt a kombinációt a fatermékek/ bútorok fényezéséhez pl. fafogantyúk, vágódeszkák. Kellemes fényes fedőréteget kölcsönöz a fának.
DIÓOLAJ FESTÉKOLDÓKÉNT ÉS HÍGÍTÓKÉNT
A dióolajat számtalan művész preferálja, mint természetes, „nem-toxikus”, és „káros füstmentes” olajfesték hígítót. Jó oldószere a festéknek. Úgy leoldja a festéket az ecsetről, hogy abszolút semmi nyoma nem marad az előző színnek rajta.
TUDTAD?
A dió a diófa magja, amelynek körülbelül 20 különböző faja ismert a világ különböző részein. A dió a csonthéjasok közé sorolandó. Az egyik leghíresebb diófajta a perzsa vagy másnéven angol dió, amelynek nagy magja és vékonyabb héja van, több dióhússal rendelkezik más fajokkal összehasonlítva, mint például a fekete dió.
Összetevők: 100% hidegen sajtolt dióolaj (Juglans regia L.). 1(a kedvező hatás 30 g dió napi bevitelével érhető el).
Paraméterek
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Energia | 3663 kJ / 891 kcal |
Zsír | 99 g |
- amelyből telített zsírsavak | 10 g |
- amelyből egyszeresen telítetlen zsírsavak | 18 g |
- amelyből többszörösen telítetlen zsírsavak | 71 g |
Omega-3 zsírsavak | 9,88g |
Omega-6 zsírsavak | 61,23 g |
Szénhidrát | < 0,05 g |
- amelyből cukrok | < 0,05 g |
Fehérje | < 0,5 g |
Só | 0,01 g |
E-vitamin | 40 mg (333,33%*) |
*NRV | Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték. |
Tárolás | fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó. Felbontást követően napfénytől védve 2 hónapig fogyasztható. Hűtőben tárolva az olaj zavarossá válhat, ami természetes folyamat. |
A készítmény természetes voltából eredően, a színe, íze, állaga, gyártási tételenként változhat, de ez nem befolyásolja a termék minőségét és hatékonyságát. |