Fűszer- és gyógynövények
Fűszerkert: A zamatos, ízletes ételeknek elengedhetetlen kelléke a friss fűszernövény. Ha van egy kis kertünk vagy erkélyünk, bátran készítsünk fűszerkertet. Nagyobb erkélyládát, vagy dézsát is beültethetünk fűszernövényekkel. A kertnek egy olyan részére tervezzük az ágyást, ahol sok napsütés és meleg éri a növényeket, hiszen a legtöbb fűszernövény mediterrán vidékről származik, így fontos a napsütés a megfelelő fejlődéshez.
Tipp:
1. A fűszernövényeket (gyógynövényeket) téli eltevésre röviddel a virágzás előtt, rögtön a harmat felszáradása után, a kora reggeli órákban vágjuk le. Ezután levegős, árnyas helyen szárítsuk, mert tűző napfényen az értékes illóolajok veszendőbe mennek.
2. A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzi táp- és vitamintartalmát.
3. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra.
Tárkonyecet: A tárkonyt folyóvíz alatt jó alaposan mossuk meg, majd helyezzük el az üvegben és öntsünk rá 10%-os ecetet. Ezután zárjuk le az üveget és tegyük sötét helyre. A tárkonyecet felhasználható bableveshez, főzelékekhez, és salátákhoz is.
Olaszos fűszerolaj: Egy szép hosszú nyakú üvegbe tegyünk pár ág megmosott oregánót, bazsalikomot, és kakukkfüvet, majd két gerezd megtisztított fokhagymát, és öntsük fel olíva olajjal. A végén szórjunk rá néhány szem egész borsot. Zárjuk le és tegyük hűvös, sötét helyre. Nagyon finom sült húsok mellé, vagy tésztákhoz is adhatjuk.
EGYNYÁRI FŰSZER_ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK | |||||||
Termék kód | Magyar név | Latin név | magszám/g | Vetés | Szedés | Felhasználás | |
idő | sor- és tőtá- volság (cm) |
||||||
505000 | Kapor | Anethum graveolens | 500-1000 | IV-VI. hónap |
20-25x5 | VI-IX. hónap fiatal leveleit, magját |
Frissen vagy szárítva salátaöntetbe, káposztás ételekbe, fűszerecet készítéséhez |
522000 | Ánizs | Pimpinella anisum | 300 | III-IV. hónap |
20-30x10 | VII-IX. hónap érett barna magjait |
Magját az édesiparban sütemények, likörök ízesítésére használják. Teakeverékekben szélhajtó, nyálkaoldó, emésztést serkentő. |
523000 | Bazsalikom | Ocimum basilicum | 600-800 | IV-V. Fényre csírázik! hónap |
30 x 20 | VII, IX. hónap virágzás előtt leveles hajtásait |
Saláták, mártások fűszere. Teája idegnyugtató, vizelethajtó. |
524000 | Borsfű (Csombor) | Satureja hortensis | 1400 | IV-V. hónap |
25 x 20 | VII, IX. hónap leveles, virágos hajtásait |
Húsokhoz, babhoz, káposztához használható fűszerként. Teája felfúvódás, bélhurut és köhögés ellen jó. |
530000 | Koriander | Coriandrum sativum | 300 | IV. hónap |
25 x 15 | VII. hónap érett magjait |
Fűszerként húspácok, szószok, savanyúság ízesítéséhez használható. A gyógyászatban szélhajtó, emésztést javító és vértisztító teakeverékek alkotórésze. |
535000 | Majoranna | Majorana hortensis | 4500 | V. hónap |
25 x 25 | VII-IX. hónap leveles hajtásait teljes virágzás előtt |
Levele húsételek ízesítésére használható, teája szélhajtó, köhögéscsillapító, idegnyugtató. |
505000 | Muskotályzsálya (kétéves) | Salvia sclarea | 1000 | IV. hónap |
30 x 20 | 2. évben VII-VIII levél nélküli virágzatát | Kellemes ámbra illatú, muskotály zamatú borok készítésére használható. Teája külsőleg gyulladásokra borogatásként, belsőleg felfúvódás ellen hatásos. |
539000 | Kerti zsázsa | Lepidium sativum | 400-700 | egész évben | sűrűn szórva, cserépben, tálcán | folyamatosan leveleit, vagy csíranövényként | Tormához hasonló, kellemesen csípős íze van. Magas a C-vitamin-tartalmú, frissen vajas kenyéren, salátákban fogyasztható. |
558100 | Sáfrányos szeklice | Carthamus tinctorius | 20 | IV. hónap |
30 x 20 | VI-VII. hónap virágszirmait |
Ételek, italok, gyógyszerek színezésére használják. Magjából értékes olajat préselnek, egészben pedig madáreleség. |
558400 | Körömvirág | Calendula officinalis | 90 | IV. hónap |
35-40 x 10 | VI-IX. hónap kinyílt virágokat |
Szirmait ételek, italok, gyógyszerek színezésére használjuk. |
570000 | Kamilla | Matricaria chamomilla | 10000 | IV-V. hónap Fényre csírázik! |
35 x 10 | VI-VIII. hónap kinyílt virágot |
Teája, vizes-, alkoholos kivonata külsőleg és belsőleg is használható, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású. |
620100 | Metélőpetrezselyem | Petroselinum crispum | 600-800 | III-V. hónap |
30 x 5 | VI-X. hónap leveleit |
Szendvicsek, hidegtálak díszítésére, levesek ízesítésére alkalmas. |
ÉVELŐ FŰSZER_ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK | |||||||||
Termék kód | Magyar név | Latin név | magszám/g | Vetés | Szedés | Felhasználás | |||
idő | sor- és tőtá- volság (cm) |
||||||||
526000 | Citromfű | Melissa officinalis | 1200 | III-V. hónap, Vetés előtt 2-3 napra tegyük a fagyasztóba! |
70 x 40 | 2. évtől VI-IX leveleit |
Friss leveleit fűszerként salátákban, mártásokban használjuk. Teája idegnyugtató, emésztést serkentő, külsőleg borogató szer. | ||
527000 | Tárkony | Artemisia dracunculus | 1500 | III-IV. hónap |
70 x 50 | 2. évtől VI-IX leveleit, fiatal hajtásait |
Hajtásait frissen vagy szárítva báránysültek, vadas húsételek, babból és burgonyából készült ételek ízesítésére használjuk. Illóolaja baktériumölő, fájdalomcsillapító. | ||
528000 | Izsóp | Hyssopus officinalis | 1000 | IV-V. hónap |
30 x 20 | 2. évtől VI-IX leveles virágzatát |
Szárított herbája köhögéscsillapító, szélhajtó, vérnyomáscsökkentő. Friss hajtása burgonya, húsok és halsaláták ízesítője. | ||
531000 | Levendula | Lavandula angustifolia | 1200 | V. hónap, Vetés előtt 2-3 napra tegyük a fagyasztóba! |
100 x 50 | 3 évtől VI-VII hónap virágzatát |
Illóolaj készítésére és teakeverékként használható. | ||
533000 | Lestyán | Levisticum officinale | 200-300 | IV-V. hónap |
50 x 25 | 2 évtől VI-IX. hónap levelét, gyökerét |
Erős aromájú, levesek, főzelékek, diétás ételek fűszere. Teája vizelethajtó, gyökeréből áztatással epekő- és húgykőoldó tea készíthető. | ||
534000 | Szurokfű | Oreganum vulgaris | 8000-8500 | III-IV. hónap |
25 x 20 | VI-IX. hónap virágos hajtásait |
Pizzák, saláták, paradicsomos ételek ízesítője. Teája köhögéscsillapító, köptető hatású. | ||
536000 | Rozmaring | Rosmarinus officinalis | 750-1000 | II-III. hónap, szaporítóládába |
40 x 30 | 2. évtől VI-IX. hónap leveles hajtásait |
A francia és az olasz konyha leggyakrabban használt fűszere. Húsételekhez, babhoz, levesekhez, szószokhoz használjuk. Teája légúti-, epe- és gyomorpanaszokra használható. | ||
537010 | Orvosi zsálya | Salvia officinalis | 160 | IV. hónap |
70 x 40 | 2. évtől VII-VIII. hónap virágzáskor leveleit |
Felfúvódás elleni teaként, külsőleg gyulladásokra borogatásként, torokgyulladás ellen öblögetőként, aranyér elleni fürdőként használjuk. Fűszerként halak, sajtok, tészták ízesítésére alkalmazható. | ||
538000 | Kakukkfű | Thymus vulgaris | 4000 | IV-V. hónap |
50 x 25 | 2. évtől V-VI. hónap virágos szárát |
Fűszerként salátákhoz, levesekhez, húsokhoz használjuk. Teafőzete szélhajtó, étvágyjavító és köhögéscsillapító. | ||
546000 | Borsmenta | Mentha x piperita | 15000 | III-IV. hónap |
30 x 30 | 2. évtől VI-VIII. hónap leveles hatásait virágzás előtt |
Leveleit frissen salátákhoz, hűsítő italok készítéséhez használjuk. Teája görcsoldó, baktériumölő hatású. | ||
558200 | Bíbor kasvirág | Echinacea purpurea | 300 | III-IV. hónap |
70 x 20 | 2. évtől VI-VII. hónap virágzó leveles hajtásokat |
Hajtásaiból készült présnedv bő folyadékkal fogyasztható. Szárított és megőrölt gyökeréből, leveles hajtásából immunerősítő főzetet készítenek. | ||
558500 | Metélőfokhagyma | Allium tuberosum | 300 | III-V. hónap, Lassan csírázik! |
30 x 20 | VII. hónap leveleit |
Saláták, tojásételek, túró ízesítésére használjuk. Nyers fogyasztása után sem okoz kellemetlen leheletet. | ||
627000 | Metélőhagyma | Allium schoenoprasum | 800-1000 | III-VII. hónap, Lassan csírázik! |
30 x 15 | VI-IX. hónap leveleit |
Túró, tojásételek, saláták ízesítésére használjuk. Étvágygerjesztő, vérképző, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Télen konyhaablakban, cserépben hajtatható. |