Leírás
Új kollagén termékünk megjelenésének célja, hogy egy ún Neu5gc mentes kollagénnel jelenjünk meg. Mi is ez a Neu5gc? Miben van? Miért és kinek fontos tudnia róla?
A Neu5gc egy sziálsav származék, mely nagy mennyiségben található meg minden emlős állat húsában, zsírjában, bőrében, szerveiben, vérében, egyszóval mindenében. Tehát minden emlős állattól származó élelmiszerben jelen van ez a Neu5gc. Tejben is és vajban is nagy mennyiségben van, hiszen azok is emlős állattól vannak. Az emlős állatokon felül a kaviárban (ikrában) van még jelen nagy mennyiségben (és feltehetően a haltejben is.
Egyes rákos megbetegedések (főleg mellrák) kialakulásában a Neu5gc-nek szerepe van több vizsgálat szerint és a gyakori vörös hús fogyasztás esetén megfigyelt fokozottabb rákkockázatot is ennek tulajdonítják ezek a vizsgálatok. (Fontos megjegyezni, hogy vannak nagy mennyiségű emlőst, azaz Neu5gc-t fogyasztó népcsoportok, akik rendkívül egészségesek és a rák is ismeretlen a körükben, így egyértelműen kontextus függvénye is, hogy mikor válik károssá a Neu5gc.
Fontos emellett kihangsúlyozni, hogy az emlős állatoktól eredő élelmiszerek fogyasztása és a Neu5gc nem eredendően káros, sőt sok szempontból az emlős állati élelmiszerek egészségesebbek is, mint pl. a szárnyasok (pl o6/3-arány, K1+K2, CLA). Ahhoz, hogy a Neu5gc kárt okozhasson mindenekelőtt a véráramba kell jutnia , de még akkor sem feltétlen okoz problémát. A véráramba pedig nem jut az elfogyasztott élelmiszerből Neu5gc, ha a béláteresztés nem fokozott. Azaz ha az emésztésünk, bélflóránk jó és nem fogyasztunk a belek áteresztését fokozó anyagokat és korábbról sincs károsodva a bélrendszerünk vagy már regenerálódott, akkor aligha okozhat bármi problémát az emlős állatoktól származó élelmiszer és élvezhetjük azok előnyeit!
Feltehetően tehát a rossz bélflóra, a nem megfelelő bélrendszeri integritás, az emésztetlenség és a különböző növényi lektinek (prolaminok, glutén) gyakori fogyasztása az előfeltétel, ami esetén a Neu5gc potenciálisan károssá tud válni. Érdekes adat, hogy az emberek nagy %-a termel antitesteket a Neu5gc ellen, ami gyulladást okoz a szervezetben és könnyen ennek autoimmun betegségek kialakulása lehet a velejárója. (Az emberek legalább 85%-ára jellemző a gyakori növényi lektin/prolamin/glutén fogyasztás, a rossz bélflóra és károsodott bélrendszer). Mindezek jellemzően káros étkezési- és életmódbeli szokásokat tükröznek, így juthat a véráramba Neu5gc, ami nélkül antitestek sem termelődhetnének.
Megfigyelték, hogy a pajzsmirigy alulműködéses emberekben 3x-os mennyiségű antitestet lehet kimutatni a Neu5gc ellen, míg Hashimoto-ban szenvedő embereknél 7x-es mennyiséget! Mind a kettő autoimmun betegségek közé sorolható. A Neu5gc feltehetően egy lényeges oka e betegségek kialakulásának, de legalábbis a javulást erősen segítheti a Neu5gc jelentős csökkentése vagy száműzése a táplálkozásból, hiszen így az antitest termelés minimalizálható, ami által a gyulladás- és a pajzsmirigy szupressziója csökken, míg az immunfunkciók javulnak.
Összefoglalva tehát bárki profitálhat a Neu5gc-t tartalmazó élelmiszerek (főleg emlősök, tejtermékek, vaj, de ikra/kaviár is) elkerüléséből/csökkentéséből, de különösen fontos ez pajzsmirigy problémával küszködőknek! Más autoimmun betegségek esetén is érdemes lehet mérsékelni, de mindenesetre amíg Autoimmun Protokollt (AIP) tartunk, tanácsos. Érdekes, hogy a Rheumatoid arthritis (RA) is autoimmun betegség, de annak feltehetően nincs köze a Neu5gc-hez. Egyes autoimmun protokollokban úgy vélem tehát, a Neu5gc elkerülése is lényeges elem lehet a jövőben.
Aki tehát például pajzsmirigy gyulladás esetében odafigyel a Neu5gc elkerülésére és nem fogyaszt semmi olyat, ami emlős állattól származna, de a kollagén-peptidek által nyújtott előnyöket (bőr/haj/köröm/ízületek/bélrendszer/megfelelő aminosav arány) élvezni szeretné, annak sem kell lemondania erről, ugyanis a halkollagén nem tartalmaz semennyi Neu5gc-t! (Más kollagének sertésből és/vagy marhából vannak jellemzően és így Neu5gc-t tartalamznak). Fontos megjegyezni, hogy ha valaki pl. Hashimoto-ban vagy pajzsmirigy alulműködésben szenved, de eszik emlős állatoktól származó élelmiszereket (vagy akár csak disznózsírt vagy vajat), annak felesleges halkollagént fogyasztania, jó a sima sertés/marha kollagént is, hiszen így is, úgy magas Neu5gc bevitele van más forrásokból. Aki mindezt elolvasta, az feltehetően egészségtudatos és messze nem kiugróan magas a körükben a Neu5gc ellenanyag előfordulás, azaz senki ne ijedjen meg :)
Az általunk használt Naticol® halkollagén-peptidek nagyon apró peptidekre vannak előemésztve, 2000Dalton alá (10-15ezer Dalton alatt emészteni sem kell), így közel 100%-os a hasznosulása. Más kollagén-peptidektől enyhén eltér a halkollagén peptidjeinek arányai/szerkezete, ennek lehet köszönhető, hogy kisebb mennyiség is hatásos belőle. Már napi 2,5g fogyasztásának is van hatása, 5g-tól kezdve pedig már 10g más fajta kollagén hatásával vetekszik.
Fogyasztási javaslat: Bár már napi 2,5g is hatásos, érdemesebb napi 5-10g-ot fogyasztani. Többet is lehet, de annak már nem lesz sokkal több hatása. 10g felett elsősorban akkor érdemes, ha a fehérje bevitelünket szeretnénk növelni egészségesebb forrásból (a kollagén-fehérjék különlegessége ugyanis, hogy a betegségeket és öregedést fokozó aminosavaktól mentesek/szegények). Illetve edzés előtt fél órával is érdemes lehet 10g-ot vagy többet fogyasztani, hogy az edzés alatti fokozott vérkeringéssel eljusson az ízületekhez, majd segítse ne csak az izom, de a kötőszövetek épülését is az edzés után.
Végül általánosságban ejtve szót a kollagén peptidekről, lássuk akkor most, mire is jó a közvetlen kollagén-kiegészítés!Elöljáróban fontos tisztázni, hogy a normál étkezési zselatint (ahogyan pl. a kocsonyát is) óriásméretű fehérjék alkotják, amelyek alig emészthetők. Kutatásokban kizárólag előemésztett (hidrolizált) zselatint/kollagént használtak (többnyire italba keverhető por formájában). Ezek kollagén peptideket, és nem egész fehérjéket tartalmaznak. A normál zselatinról nem tudni, használ-e.
Mire jók tehát a kollagén peptidek:
Bőr és haj
- Csökkenti a nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, kisebb ráncokat segít eltünteti.
- Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét. • Fokozza a bőr kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát.
- Növeli a bőrben mért hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt.
- Csökkenti az arcbőr zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát.
- Vastagabb, sűrűbb hajhoz, gyorsabb hajnövekedéshez segít.
- Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a korpásodást).
- Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és nőknél is).
Továbbiak
- Csökkenti az ízületi fájdalmakat.
- Fokozza az alvás hatékonyságát (a glicin-tartalma miatt).
- Fokozza a tanulási képességet, az emlékező-, felidéző-képességet stimuláció nélkül (glicin).
- Fokozza a nagyagyban az új idegsejtek termelődését (erre csak egérkísérletet végeztek).
- Segíti csökkenteni az étvágyat az emésztőrendszer által termelt hormonok kiegyensúlyozása által.
- Fokozza a perifériális keringést (fejbőr és ujjak).
Az adatok tájékoztató jellegűek! Minden esetben olvassa el a terméken található címkét.
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Forrás: www.gal.hu