Gombapörkölt 4 főre:
- 1 kg csiperkegomba
- 1 ek. kókuszolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db tv-paprika
- 1 db paradicsom
- só, bors, fűszerpaprika (ízlés szerint)
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml kókuszkrém
- 1 marék frissen aprított petrezselyem
- 1 ek. zabpehelyliszt (ha szeretnénk sűríteni rajta)
Egy serpenyőben közepes lángon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Ha megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a fokhagymát is. A fűszerpaprika hozzáadásánál figyeljünk rá, hogy a lángot/hőfokot vegyük előtte alacsonyra! Ha szükséges, egy kevéske vizet is önthetünk rá, de a paradicsom elég levet szokott engedni. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a megtisztított, feldarabolt gombát. Alkalmaként kevergetve, fedő alatt puhára főzzük, majd hozzáöntjük a kókuszkrémet és rászorjuk az aprított petrezselymet. (Amíg fő a gomba, addig elkészítjük a nokedlit). Pár perc alatt összefőzzük az egészet, majd tálaljuk. A legfinomabb szerintem nokedlivel, de tésztával is tálalhatjuk. Természetesen a savanyúság sem maradhat el mellőle!
Nokedli (1 adag):
- 75 g Szafi Free nokedli és házi tészta lisztkeverék
- 2 g só
- 90 g langyos víz
Elkészítés:
- A langyos vízbe keverjük el a sót, majd adjuk hozzá a 75 gramm lisztkeveréket, és egy kanál segítségével, gyors mozdulatokkal keverjük ki.
- Minimum 10 percig pihentessük a nokedlit, ezalatt forraljunk fel sós vizet.
- Ha felforrt a főzővíz, vegyük takarékra, szaggassuk bele a nokedli tésztát (a hagyományos módon), majd tegyük fel a hőfokot és forraljuk fel a vizet (kb. 1-2 perc). Az újbóli felforralás után ismét vegyük le a hőfokot és gyöngyöző vízben időnként megkeverve főzzük további 1-2 percig.
- Végül szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük át.