A friss csemegekukorica fogyasztásának élményére hívjuk fel a vásárlók figyelmét. A saját magunk által termelt kukorica azért is édesebb, mint a boltban vásárolt, mert a szemekben lévő cukrok azonnal megkezdik a keményítővé alakulást, amint a csöveket letörik.
Tipp: A csövek letörését a kora reggeli időpontban végezzük, mivel ekkor a legmagasabb a kukoricaszemekben a cukortartalom. A fajták csoportosítása: Cukortartalmuk szerint: normálédes, cukortartalom-növelt, szuperédes.
A normálédes fajták közé soroljuk a hagyományos, régóta termesztett fajtákat, (ilyen mint: Spirit F1, Puma F1, Royalty F1, Aranymazsola, Mv Július)
A cukortartalom-növelt fajták tulajdonképpen ugyanolyan édesek, mint a normál fajták, de édes ízüket hosszabb ideig őrzik meg a csövek leszedése után.
A szuperédes fajták szemeinek állománya a másik két típustól eltérő, roppanó jellegű. A legmagasabb cukortartalommal rendelkeznek, keményítőtartalmuk a legalacsonyabb. Minőségüket a másik két fajtatípusnál tovább megőrzik, ezért hosszabb ideig takaríthatók be az optimális állapotban. Leszedett állapotban is tovább megőrzik minőségüket. Ebbe a csoportba tartozik a Golda F1, Rebecca F1, Dessert 73. Ezzel szemben a szuperédes fajták csíranövényei kevésbé életerősek, érzékenyebbek a hidegre, mint a hagyományos fajták, több figyelmet igényelnek a termesztés során, és a vetőmag ára is a legmagasabb. Csak nagyon sekélyen vessük és várjunk vetésükkel, amíg a talaj felmelegszik. A szuperédes fajtákat el is kell választani az ugyanakkor virágzó, hagyományos fajtákétól, mert ha másik fajták egyedei porozzák be, a csövek nem fejlődnek megfelelően. Más kukorica vagy csemegekukorica földektől legalább 120 m legyen az izolációs távolság.
Tipp: a szuperédes csemegekukoricát csak 5-6 percig főzzük a forrástól számítva. Igazi ízét és finom zamatát csak így élvezhetjük.
|