Növényi italok
A növényi ital kortyolhatóvá teszi a természet értékes kincseit
A növényi ital tökéletes alternatívája a hagyományos állati eredetű termékeknek, amire egyre többen allergiásak, és aminek a fogyasztását egyre kevésbé javasolják a szakemberek. A laktózérzékenységnél komolyabb problémát jelent a tejfehérje intolerancia, hiszen ebben az esetben semmilyen állati eredetű tej nem jöhet számításba. A vegán életvitel szintén kizárja ezeket a variánsokat.
Szerencsére napjainkban már nem jelenthet kihívást ezek pótlása. A növényi alapú verziók azon túl, hogy táplálóak, természetesek, ízvilág tekintetében sem vallanak szégyent. A zab és rizsital mellett, méltán népszerűek a magvakból készült alternatívák is. A kókusz, a mogyoró, a kesudió és a mandula a legkedveltebb termékek, illetőleg a fentiekből kevert növényi italok. A növényi ital felhasználása sokrétű lehet: süteményekhez, desszertekhez, öntetekhez, mártásokhoz, szószokhoz, pudingokhoz, sodókhoz, különböző forró és hideg italokhoz, főzelékek és levesek elkészítéséhez tökéletes, ám a kávézás pillanatai is megédesíthetőek a segítségével. A glutént nélkülöző alternatívák nem tartalmaznak káros adalékokat, ezáltal abszolút egészségtudatos választásnak számítanak.
Az, hogy pontosan melyik növényi ital fajta illik hozzád, igazán kizárólag az ízlésed kérdése. Van, aki rajong a mandulaital érdekes zamatáért, megint más a zabitalban találja meg azt a harmóniát, amit keres. A kesuital semmivel össze nem téveszthető aromájához képest, a mogyoróital lényegesen édesebb, míg a kókusztej hozza az elvárható kókuszos ízhatást. Egy biztos, függetlenül attól, hogy melyik verzióra szavazol, egészséges tejpótlóval teheted gazdagabbá, felfújódástól, emésztési nehézségektől mentessé az életedet és az étkezéseidet.