Gluténmentes gabonák, álgabonák, köretek, panírok
A gluténmentes gabonák félresöprik a búzát
A gluténmentes gabonák teljesen új világot tárhatnak fel előtted, amely dimenzió jócskán túlmutat a búzán. Utóbbi a gluténtartalma miatt egyre többeknek válik tiltólistássá, arról nem is beszélve, hogy a feldolgozott, fehér variáció semmilyen tekintetben sem számít egészségesnek, tudatos választásnak, hiszen gyorsan felszívódó szénhidrátként, tele adalékanyagokkal nem hasznosítható jól a szervezet számára.
Felesleges plusz kalóriákat bevinned úgy, hogy közben nem táplálod a testedet. A búzafehérje intolerancia végképp eldönti ezt a kérdést, hiszen aki érzékeny a gluténra, az nemes egyszerűséggel nem fogyaszthat búzából készült termékeket. De akkor mi marad helyette? Sokan, kezdetben némileg kétségbe esve teszik fel ezt a kérdést, de pánikra semmi ok. A természet ugyanis mindent megteremt az embernek, amire csak szüksége lehet.
Mit hallottál eddig a kölesről, a hajdináról vagy éppen a quinoáról? Elképzelhető, hogy nem túlságosan sokat, az is lehet, hogy idáig kicsit kétkedve néztél a gluténmentes gabonák ezen változataira. Pedig ezek azok a termények, amik könnyen beépíthetőek az étkezéseidbe, és amiket szinte biztos, hogy hamar ízletesnek találsz majd. Az elkészítésük roppant egyszerű és gyors, a belőlük előállított lisztek tökéletesen alkalmasak arra, hogy a búzából készített variációt helyettesítsék, nem is akármilyen eredményességgel.
A gluténmentes gabonák teljes értékű növényi táplálékok, amelyek magas fehérjetartalommal, lassan felszívódó szénhidrátokkal és jelentős mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal, nyomelemmel bírnak, vagyis kiváló „tüzelő és építőanyagává” avanzsálhatnak a szervezetednek.